Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005

Μόλις Μ'όλης και ο Μορμόλης

Προειδοποίση: το κείμενο αυτό είναι γραμμένο εις την αδαμαντική. Αρκούν οι βασικές γνώσεις της διαλέκτου

-Ξέρετε κάτι; ΜΟΛΙΣ τώρα το σκέφτηκα!


Κρατήστε τον ενθουσιασμό που σκόρπισε το ΜΟΛΙΣ μόλις τώρα δγιότι σε τούτο δω το post θα σας μιλήξω για τις παγίδες που κρύβονται πίσω από το ΜΟΛΙΣ.
Το ΜΟΛΙΣ αν και μοιάζει να είναι άκακο είναι ιδγιαίτερα ύπουλο ως λέξη. Μπορεί να χρησιμοποιείται σε ορισμένες περιπτώσεις σκορπίζοντας ενθουσιασμό λόγω της νέας ανακάλυψης που προαναγγέλει, όπως είδαμε στο προηγούμενο παράδειγμα, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα σε αυτόν που το ακούει.

Το ΜΟΛΙΣ είναι τόσο ακριβές χρονικά που πολλές φορές γεμίζει τον ακροατή με άγχος. Πχ.
-Θα σου το στείλω ΜΟΛΙΣ φτάσω σπίτι.
Χωρίς να το συνειδητοποιεί ο ακροατής δέχεται ανεπαίσθητα ψυχολογική πίεση. Δε θα μου το στείλει σε λίγο, ούτε αργότερα, αλλά ΜΟΛΙΣ φτάσει σπίτι. Αν το έστελνε όταν φτάσει σπίτι δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Θα ξέραμε ότι κάπχοια στιγμή θα φτάσει ο συνομιλητής μας στο σπίτι και θα μας το στείλει. Αυτός όμως προτίμησε να το στείλει ΜΟΛΙΣ φτάσει σπίτι. Η ιδέα της μιας και μοναδικής στιγμής που αντιστοιχεί στο ΜΟΛΙΣ μας γεμίζει χωρίς λόγο με άγχος.

Σα να μη φτάνει όμως μόνον αυτό το ΜΟΛΙΣ μπορεί να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια στην περίπτωση που χρειαστεί να πράξει κάπχοια ενέργεια σε ακριβή χρονική στιγμή ο ίδγιος ο ακροατής. Πχ.
-Στείλτο μου ΜΟΛΙΣ φτάσεις σπίτι
Σε αυτήν την περίπτωση το ΜΟΛΙΣ, όπως αρέσκεται άλλωστε, συνοδεύεται από προστακτική. Ο ακροατής αυτή τη φορά δε νιώθει μόνον ασυναίσθητα το άγχος που δημιουργεί το ΜΟΛΙΣ από μόνο του, αλλά είναι πραγματικά επιφορτισμένος από ένα καθήκον, το όποιο πρέπει μάλιστα να εκτελεστεί σε δεδομένη χρονική στιγμή.

Ακόμη όμως και όταν το ΜΟΛΙΣ δε διοχετεύει τον ακροατή με άγχος, υπάρχει η πιθανότητα να τον περιγελάσει, κοροϊδεύοντας τον κατάμουτρα. Πχ
-Αντε ρε Γιάννη, σου έκανα 10 αναπάντητες κι εσύ με έγραψες κανονικά.
-Δε θα το πιστέψεις. ΜΟΛΙΣ σήκωσα το τηλέφωνο να σε πάρω
Πρόκειται για μια εξίσου συνηθισμένη χρήση του ΜΟΛΙΣ, το οποίο αναλαμβάνει τα βγάλει τα κάστανα από τη φωτχιά, το μόνο που καταφέρνει όμως είναι να δημιουργήσει στον ακροατή εκνευρισμό καθώς ο ίδγιος αντιλαμβάνεται εύκολα την κοροϊδία.

Κυκλοφορούν λοιπόν πολλών ειδών ΜΟΛΙΣ στην πχιάτσα γι αυτό και θεώρησα καθήκον μου μόλις συνέλλαβα την ιδέα να σας ενημερώσω φίλοι Αδαμαντιστές και μπλογκερς. Μην αφήνετε τους συνομιλητές σας να σας επιβάλλουν στενά χρονικά περιθώρια χρησιμοποιώντας το ΜΟΛΙΣ. Απαντήστε διπλωματικά λέγοντας τους ότι θα το πράξετε ΟΤΑΝ... Κι αν το ΜΟΛΙΣ που ακούσετε συνοδεύεται από κάπχοια φτηνή δικαιολογία, ε τότε δώστε τόπο στην οργή και αυτό το κακόμοιρο το ΜΟΛΙΣ μια λέξη είναι τι να πρωτοπράξει;

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΟΛΙΣ πήγαινα για ύπνο και, τι μου ρθε να περάσω απ` το blog! Και πΧιαστηκα αιχμάλωτη στο ΜΟΛΙΣ σου.Το είδα κι εγώ έτσι, "ΜΟΛΙΣ",και πραγματικά, όπως λες, αγχώ'ηκα! Λέω, "κάτι σοβαρό θα συμβαίνει". Και, φυσικά, μου κράτησε το ενδΓιαφέρον ως το τέλος.
Άσε που ΜΟΛΙΣ άκουσα τη ΔεΦτέρα για το Sunday και την παρουσία σου εκεί βγήκα και το ψαχνα! (Τελικά το πήρα απ` τα γραφεία του Αγγελιοφόρου. Εύγε! Και εις ανώτερα!)
Ουφ! Με επιφόρτΩσες και με μια επιπλέον εΦτύνη: ΜΟΛΙΣ πάω στο κρεβάτι μου θα προβληματιστώ για όσα λες...
Γκαμπρεν! Πακινύχτα!
Φένια

Ανώνυμος είπε...

...μολις-μένο το κείμενό σου, ψυχούλα μου zpi...

ΓΣ

Ανώνυμος είπε...

Μόλις το διάβασα μισητοτατέ μου και ένιωσα μια ταραχή.Μόλις συνειδητο-έπραξα πόσο αγχωτική λεξούλα είναι.Εμ τώρα εξηγείται γιατί είμαι τόσο αγχωμένη καθημερινά..κσερεις πόσα μόλις λέω και πόσα ακούω?μόλις ,μόλις,μόλις..άλλα πολλά υποσχόμενα ,άλλα μέσα στην προσταχτική και άλλα το αντίστοιχο..i have just..π.χ Μόλις θα σε τηλεφωνούσα αγάπη μου..και τετοιου είδους φαρφαρολογίες όπου το μόλις ταυτιζεται με το ποτέ.Σόρυ αν σας ζάλισα αλλά μόλις κατάλαβα πως αυτή η λέξη πρέπει να καταργηθεί.ΜΠΡΑΒΟ ZPI

ΤΟ ΝΤΙΝΙΩ

Zpi είπε...

Efxaristo efxaristo για τα μολισμένα σχόλια. Είναι αλήθχεια ότι εντυπωσιάστηκα όταν (και όχι μόλις) ανακάλυψα πόσο ύπουλη μπορεί να γίνει η φαινομενικά συμπαθής αυτή λέξη. Έπρεπε να σας προειδοποιήξω.
Γκαμπρέν τα λέμε