Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005

Ατέρμονες Αναζητήσεις II

Έχω παρατηρήσει ότι δεν τη χρησιμοποιώ πολύ συχνά στις εκφράσεις μου. Η πραγματικότητα είναι ότι τη λατρεύω. Ξέρω πολύ καλά πως είναι υποτιμημένη. Έχει χαθεί στη σκιά της τελειότητας. Πρόκειται για ένα όνειρο - όχι απαραίτητα άπιαστο - που μπορεί να πραγματοποιηθεί ανάλογα με το επίπεδο της πνευματικής ωριμότητας του ταξιδευτή.

Πίσω από τη λάμψη της τελειότητας έχει χαθεί η ιδιαίτερα ελκυστική ιδανικότητα.['Η ιδιότητα του ιδανικού' κατά Φυτράκη - εφχαρίστο πολύ]. Η ιδανικότητα δε χρειάζεται να περιέχει τίποτε το τέλειο και αυτό είναι που την καθιστά ιδανική. Η απόλυτη μετριότητα μπορεί υπό καθορισμένες συνθήκες να κριθεί ως ιδανική. Ο κουτσοδόντης - ασχημάντρας γείτονας μπορεί να αποδειχθεί ιδανικός εραστής. Ακόμα και η ώρα μετάδοσης μιας εκπομπής μπορεί να είναι ιδανική (αν είναι 22:00-00:00). Οι κανόνες καταρρέουν και η αυτοκρατορία της τελειότητας γνωρίζει την τελειωτική παρακμή.
Η αναζήτηση του ιδανικού μπορεί να προσφέρει δυνατές συγκινήσεις. Σε καμία περίπτωση δεν υποβάλλει τον εξερευνητή σε βασανιστήρια και μαρτύρια όπως συνηθίζει να κάνει η τελειότητα, αρκεί ο εξερευνητής να είναι αρκετά ώριμος ώστε να μπορεί να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα τους και να ορίσει την ιδανικότητα μέσα στα όρια του πραγματικού.

Σύμφωνα με το ίδιο λεξικό ο ιδανικός περιγράφεται ως 'αυτός που υπάρχει μόνο ως ιδέα, ο ανύπαρκτος στην πραγματικότητα'. Λυπάμαι πολύ. Φαίνεται πως ο κύριος που έγραψε για το συγκεκριμένο λήμμα δεν είχε γνωρίσει τίποτε το ιδανικό στη ζωή του. Ακόμα κι αν έχει δίκιο και το ιδανικό αποτελεί ένα άπιαστο όνειρο, προτιμώ να κυνηγάω το ιδανικό παρά το τέλειο το οποίο ορίζεται ως 'εκείνο που έφτασε στον ανώτατο βαθμό εξέλιξης ή προαγωγής, πλήρης, εντελής'.
Μα καλά είναι δυνατόν το τέλειο να ορίζεται ως εκείνο που έφτασε στον ανώτατο βαθμό εξέλιξης ή προαγωγής; Φανταζόμουν ότι θα υπήρχε μια τέλεια περιγραφή του εν λόγω λήμματος.
Τέλος. Αποκλείεται - δεν το συζητώ.
Ακόμα κι αν ματαιοπονώ θα συνεχίσω να αναζητώ το ιδανικό.
- - - - -
Zpi

7 σχόλια:

amarkos είπε...

Κρητική

Από την ματαιόητα αναζήτησης τση τελειόητας στην εξιδανίκευση τση ιδανικόητας.

Και εις χειρότερα

Zpi είπε...

Τι να πεις Μαρκ. Τα sequel πάντα υστερούν...

Zpi είπε...

Θα προτιμούσα πάντως κακιέ μου Μαρκ για να μην ημιπαρεξηγηθώ να καταλήγαμε στην εξιδανίκευση της μη ιδανικής ιδανικόητας.
Θα μπορούσαμε ίσως να χρησιμοποιήσουμε τον όρο 'Ανιδανικόητα'.

Οποιεσδήποτε ενστάσεις δεκτές. Η αλήθχεια είναι ότι το θέμα δεν είχε ωριμάσει κακά μέσα μου

Ανώνυμος είπε...

Ουπς! Τώρα σ` έχασα!
Έτσι, όπως τα λες, εδώ το «ιδανικό» μοιάζει να ταυτίζεται με το «υποκειμενικά τέλειο».
Και πάλι όμως, νομίζω είναι μάταιο να το κυνηγάς. Αν κυνηγάς κάτι που το έχεις «καλουπώσει» κάπως μέσα σου, κλείνεις τα μάτΧια σ` ό,τι πραγματικά γύρω υπάρχει. Που μπορεί και όντως να ναι το ιδανικό για σένα κι ας μην το φανταζόσουν έτσι. Για να μην τα μπουρδουκλώσω κι άλλο, κοντολογίς, θέλω να πω, πως το «ιδανικό» σου θα σε συναντήΞει μόνο του αν τ` αφήΞεις κι αν είσ` εκεί για να το δεις. Μάλλον συμφωνώ περισσότερο πως είναι απίθανο το πού μπορεί να βρίσκεται το ιδανικό για τον καθένα! Σε ποιο πρόσωπο, σε ποιο σώμα, σε ποια κατάσταση…
Α ναι! Και πως ιδανική ώρα ΔΓιαμαντΓιών είναι το 22:00-24:00!

[ Σταμάτα πια τα φληναφήματα (ουάου!) μας κούρασες!]
…Φάση έχει η ρεμπελοφιλοσοφία, τελικά.

Ανώνυμος είπε...

Ει!
Την αγκύλη, στον εαυτό μου την απευθύνω, έτσι; Μην παρεξηγηθούμε και στα κακά καθούμενα! Εσύ Zpidako μην το κόψεις το ρεμπελοφιλοσόφημα! Καλό είναι να προβληματιζόμαστε και λίγο...

Zpi είπε...

Και πως να μη με χάσεις Φένια. Κι εγώ το ίδγιο νιώθω. Ημι διαφωνώ μαζί μου, αλλά προσπαθώ να βρω την κατάλληλη αναζήτηση. Επειδή απορρίψαμε την αναζήτηση της τελειόητας δε σημαίνει πως πρέπει να κάτσουμε στα αβγά μας.
Υποθέτω ότι η αναπάντεχη εξιδανίκευση της ιδανικότητας είχε ως απώτερο στόχο το δγιάλογο περι αναζητήσεων.
Όπως και να 'χει έχεις απώλητο δίκαιο και κοίτα να κλείσεις το pc σου φια καμιά βδομάδα μπας και στρώσουν τα ματάκια σου. Ήθελες και δγιαπλαστική...

Ανώνυμος είπε...

ΔΓια-θλα-στική, καλέ! Ή μπας ήταν κι αφτό στα ξεπήτ-ειδες!
Αχ! Δεν μπορώ να το κλείσω, θα μου λείψετε!
DIAMONDS ADDICTION (πώς το λέτε εντό στο Ελλάντα?)έχω πάθει!