Τετάρτη 17 Μαΐου 2006

Ζητάδες

My Morning …Zacket

My Morning Jacket είναι συγκρότημα των J. Eκτός από το ‘J’ τού ονομάτός τους, δύο ‘J’ έχει στ’ ονοματεπώνυμό του ο τραγουδοποιός, τραγουδιστής και κιθαρίστας τους. Ο Jim James. Μετά από τo περσινό άλμπουμ τους, το οποίο λέγεται ‘Ζ’, θα πήγαινε ασορτί όλα τα ‘J’ των MMJ να μεταμορφωθούν ωΖ δΓια μαγείας σε ‘Ζ’: Μy Morning Zacket, Zim Zames. Zohn Leckie (o βετεράνος Βρετανός παραγωγός, που επέβλεψε το ‘Ζ’ από την αντίπερα όχθη, αυτήν τού κοντρόλ-ρουμ.). Όσο για το ποιόν τού Leckie, ο άνθρωπος έχει συνεργαστεί με κάτι άσημα κι ασήμαντα, χε χε, γκρουπάκια, όπως οι Radiohead ασούμε. Ή κάπΧοιοι –να δεις πώς τούς είπαμε…- Stone Roses.
Για την ηχογράφηση του ‘Ζ’, οι ΜΜJ χρειάστηκε να εγκαταλείψουν την έδρα τους (Louisville, Kentucky), και να μεταφυτευτούν στας Νέας Υόρκας (Allaire Studios). Στο ‘Ζ’, οι MMJ φιλτράρουν την παραδοσΧιακή κάντρι μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς μιας space-y pop. Ξέρω, ξέρω. Πρέπει να αναφέρω παραδείγματα. Αν ο ήχος τού ‘Ζ’ παρομοιαστεί με δΓιελκυστίνδα, τότε από τη μια μέρΓιά τραβάν ο Neil Young, οι Band και ενίοτε κι οι Beach Boys, κι από την άλλη oι Galaxie 500 και οι Flaming Lips. Kαι οπωζδήποτε (ορθώς αποφαίνεται περί αυτού η δομική μας e-γκυκλοπαίδΓεια) κάπου στη μέση θα ξεφυτρώσει και ο Elton John, δηλαδή ο Elton Zohn, επί εποχής ‘Goodbye Yellow Brick Road’. Οι πΧιουρίστες θα έχουν πρόβλημα με τους ΜΜJ. Oι fusionίστες θα ξετρελαθούν με την πάρτη τους. Όπως και να ’χει, οι MMJ γνωρίζουν και πώς συντίθεται και πώς παίζεται μια θελχτική μελωδία. ΠερασΧιά από το ‘Z’ πράττει ο ημιαινιγματικός M. Ward (όπα!). Αλλά σε δεσπόζουσα θέση στο εκτελεστικό σκέλος ανέρχεται Η φωνή τού Jim James. Τα ‘δΓιαμάντΓια’ ανέκαθεν τα μαγνήτιζαν οι ιδΓιαίτερες φωνές, όσες ξεχωρίζουν από τη μάζα, και υποδηλώνουν προσωπικότητα. Η φωνή τού JJ έχει επιβάλλον. Σωπαίνεις για να την ακούσεις προσεχτικά.
Chill-out φάση, δΓιανθιζμένη με ξεσπάζματα. Έτσι ρολάρει, έτσι ρέει το 10τράγουδο ‘Ζ’. Ονειρικά ψυχεδελικό. Μα κι ασύστολα χωρΓιάτικο. Έχει ψυχή ο τέταρτος δίσκος αυτών των Λουιβιλιανών. Δεν χρειάζεται να μας το πει το ‘Uncut’ αυτό, για να το καταλάβουμε.

ΓΣ

3 σχόλια:

mystery falls down είπε...

Ωραίο κείμενο - κριτική (το στείλατε στον Σκορδά για δημοσίευση και το απόρριψε;) για τους My morning jacket. Αν και πάλι καθυστερημένα. Φέτος έπρεπε να ασχολείστε με τους Band of horses. Ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Η φωνή του Benjamin Birdwell (ΒΒ) μοιάζει υπερβολικά με αυτή του Jim James (JJ). Πάντως συμφωνώ απόλυτα (αν και δε θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό) με το "Ονειρικά ψυχεδελικό. Μα κι ασύστολα χωρΓιάτικο." Εύγε!

ΥΓ. Θα επιστρέψω σύντομα με νέο σχόλιο. Το συγκεκριμένο post θα δεχτεί μαζική ανταπόκριση (τουλάχιστον από μένα)

mystery falls down είπε...

"Words will come and words will go. Make believe and overthrow..."

Μαζική ανταπόκριση υποσχέθηκα οπότε ήρθε η στιγμή για να ξεκινήσω.

Το Z ξεφεύγει από τον ήχο τον προηγούμενων δίσκων των My Morning jacket. Και εκεί ακριβώς εντοπίζεται η επιτυχία του. Κάθε τραγούδι επιφυλάσσει&μία έκπληξη για τον ακροατή. Φωτεινός, γλυκά κιθαριστικός, με τα πλήκτρα να αγκαλιάζουν μαγικά τους στίχους...

Ακούγεται, ξανακούγεται, ξανακούγεται, ξανακούγεται...

Πιο απλά δε θα τον χορτάσετε γρήγορα. Οπότε αξίζει να τον αποκτήσετε. Αφήστε που το εξώφυλλο του δίσκου είναι πανέμορφο.

Πλησιάζει καλοκαίρι. Ακόμα κάθεστε;

Ανώνυμος είπε...

Από τα λίγα τραγούδγια που έχω ακούσει των My Mornıng Jacket θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες.Η φωνή του Τζιμ είναι όντως ιδιαίτερη,ταξιδιάρικη,αγγιχτική,βελούδινη..λούτρινη.Οι My Mornıng Jacket είναι ευκολοφόρετοι,θερμότατοι,βελούδινοιαπαραίτητοι...lıke my mornıng jacket!
ps.Θερμή παράκληση προς Τζον,να τους ακούμε ή μάλλον να τους "φοράμε" συχνότερα στα δγιαμάντγια.
db