Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

συνέντευξη σ’ ΤΑ ΝΕΑ

...στο ένθετο NTV. Στη Ζωή Λιάκα. Στο φύλλο τού Σαββάτου, 30 Αυγούστου 2008.

Την παραθέτω
σε ποστ, γιατί δεν ξέρω πώζ να την κάνω .pdf, και δεν μπορώ να βρω, επί τού παρόντος έστω, άλλη λύση. Πιθανώζ να την σκανάρω. Έχει κανείς -ειδικότερος- καμιά ιδέα;

ΓΣ

Πόση χαρά! Μου δόθηκε η ευκαιρία να απαντοιήσω με έτσι; και με πιστέψτε με.
H εκπομπή σας βρίσκεται στον αέρα δεκατρία χρόνια. Τι πιστεύετε ότι την κράτησε;
Τα ‘διαμάντια’ μετρούν δεκατρία συνεχή χρόνια στη Ραδιοφωνία τής ΕΡΤ3. Συν πεντέξι χρόνια, σε άλλα ραδιοφωνικά …ιδρύματα, συγγενικά και μη-συγγενικά, πριν από την ΕΡΤ3. Aν το θέμα δεν έχει (μια αφηρημένη) καρμική εξήγηση, αν δηλαδή η σχετική μακροβιότητα των ‘διαμαντιών’ δεν οφείλεται έως κάποιο βαθμό σε καθαρή τύχη, τότε να πω «το πείσμα»; Και μπορώ να γίνω πιο κλισέ, αν θέλετε: «Η δύναμη της θέλησης», η «επιμονή» και άλλα ηχηρά παρόμοια. Ελπίζω να μην με στείλει αύριο πρωί ο Προϊστάμενός μου στο Λογιστήριο για την τελική εκκαθάριση.

Πότε κάνατε για πρώτη φορά ραδιόφωνο. Θυμάστε το πρώτο τραγούδι που παίξατε;
Πρώτη-πρώτη φορά, μπήκα σε ραδιοθάλαμο για εκπομπή το 1987. Χμ, δεν ήταν τραγούδι, αλλά ένα κείμενο, δακτυλογραφημένο στη γραφομηχανή, αν και αυτό δεν είναι ανάγκη να το μάθει όλος ο κόσμος. Είμαι βέβαιος ότι θα μείνει μεταξύ μας. Ξεκίνησα το «εκπομπί-ζειν», γράφοντας και παρουσιάζοντας ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα ιστορικού περιεχομένου, σε ηλικία 19 χρονών. Αργότερα, χάλασα. Με διέφθειρε το ροκενρόλ. Παρασύρθηκα. Ο μόνος είμαι;

Ποια ήταν η σημαντικότερη επιτυχία τής εκπομπής σας;
Πιστέψτε με, η μόνη άξια λόγου επιτυχία των ‘διαμαντιών’ είναι ότι κατάφεραν εν μέρει να απαλλαγούν από την επιδίωξη της επιτυχίας. Σε ένα σύμπαν, που θεοποιεί τους επιτυχημένους, οι αποτυχημένοι τι θα γίνουν; Θα πεινάσουν;

Πώς κρίνετε το ραδιοφωνικό τοπίο τής Θεσσαλονίκης σε σχέση με αυτό των Αθηνών;
Αποσπασματικά και περιστασιακά τσεκάρω εκπομπές αθηναϊκών ραδιοφώνων. Αντιθέτως, συστηματικά παρακολουθώ τη ραδιοφωνική πραγματικότητα στη Θεσσαλονίκη. Εσάς σας αρέσει να ακούτε τα ίδια πάνω-κάτω τραγούδια και συγκροτήματα, από μαθήτρια έως σαραντάρα; Αν ναι, τότε το ραδιόφωνο στη Θεσσαλονίκη είναι ο Παράδεισός σας!

Η μουσική που παίζεται στα ραδιόφωνα, αντανακλά αυτό που πραγματικά συμβαίνει στην δισκογραφία;
Το ραδιόφωνο και δεν μπορεί και δεν θέλει να απεικονίσει τη σύγχρονη δισκογραφία. Για πολλούς και διάφορους λόγους, η δισκογραφία (δεν λες καλύτερα και η ‘ιντερνετογραφία’, για να συμπεριλάβεις και τα .ΜP3;) τρέχει με χίλια, το ραδιόφωνο ακολουθεί ασθμαίνοντας. Σε πόσους από τους χιλιάδες νέους δίσκους αντέχει ο μισθός (όταν υπάρχει κιόλας αμοιβή, έτσι;) ενός ραδιοφωνατζή; Και γιατί να επενδύσει χρηματοχρονικά ένας εκπομπιστής σε νέες κυκλοφορίες; Άσε, καλά είμαστε στη βόλεψη των δοκιμασμένων συνταγών. Εξαιρέσεις; Με το σταγονόμετρο και κατόπιν έρευνας. Πτοούμαστε (εμείς οι ακροατές); Όχι. Ψάχνουμε. Συνεχώς. Για τις εξαιρέσεις.

Ποια είναι η θέση τού ραδιοφώνου σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί το Ίντερνετ;
Η θέση τού ραδιοφώνου έχει μετατοπιστεί πια (και) μέσα στον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή. Μόνο που τα λάπτοπ δεν βολεύει να τα κουβαλάς στο τζόγκινγκ. Κι αυτή είναι μια προσωπική επιδίωξη. Να δημιουργώ με τις εκπομπές μου ανεβαστικά (εμψυχωτικά) σάουντρακ για μοναχικούς δρομείς. Τι λέτε; Πάμε μια δεκάρα χιλιόμετρα;

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Ιούλιος 2008:
13 χρόνια στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3


Gino loves you!
Έγινε κι αυτό! «Συλλάβαμε» τον Gino Yevdjevic των Kultur Shock, τηλεφωνικά για συνέντευξη. Βέβαια, πριν από μας, είχαν «συλλάβει» τους Kultur Shock οι Έλληνες τελωνειακοί, αρνούμενοι να τους επιτρέψουν (ώσπου να επανέρθει on-line το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου) την είσοδο στην Ελλάδα. Βρε, αμάν. Βρε, ζαμάν. «Πάμε για συναυλία στην Ελλάδα, περάσαμε έξι χώρες μέχρι εδώ, χωρίς πρόβλημα». Τίποτα. Οι τελεωνειακοί στον Συνοριακό Σταθμό τής Νίκης, στη Φλώρινα ήταν αμετάπειστοι. Τελικά, τα κομπιούτερ ξαναδούλεψαν στις έξι το πρωί, και οι Κούλτουρ Σοκ πέρασαν στην Ελλάδα, δίνοντας την πρώτη τους επί ελληνικού εδάφους συναυλία, στη Βλάστη τής Κοζάνης. Συναυλία; Λαϊκό πανηγύρι δε λες καλύτερα;
Η δική μας συνέντευξη έγινε (ζωντανά, από τηλεφώνου) μεταξύ δύο με τρεις τα ξημερώματα της Παρασκευής, 11 Ιουλίου 2008, σε μια εκτός ...ωραρίου έκτακτη παράταση της εκπομπής. Παρά την περιπέτεια στο Τελωνείο, παρά τη συνεχή μετακίνηση με το φορτηγάκι τής τουρνέ, παρότι η συναυλία ήταν το ίδιο βράδυ, ο Τζίνο αποδείχτηκε χαμογελαστός, κεφάτος, ευδιάθετος, φρέσκος (!), ανοιχτόκαρδος, Βαλκάνιος καλαμπουρτζής. Θα μπορούσαμε ώρες να συζητάμε μαζί. Ήταν, να σημειωθεί, η πρώτη του συνέντευξη στα ελληνικά μίντια. Και όσοι φίλοι μάς τίμησαν με την προσοχή τους, αψηφώντας ότι ξημέρωνε εργάσιμη, έχουν να την θυμούνται ακόμα. Δικαίως την επαναλάβαμε, ηχογραφημένη και μονταρισμένη, μες στον Ιούλιο. Κι αν κάποιος την έχασε, και λάιβ και στην επανάληψη, το www.diamonds958fm.net να νκαλά. Στο μπλογκ μας, έχει αναρτηθεί -αμοντάριστο, μες στη φυσικότητά του- το σχετικό ηχητικό κομμάτι.

short stories
Συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε μες στον Ιούλιο ο πρώτος κύκλος των short stories τής εκπομπής. Από τον Μάη και μετά, το πρώτο πεντάλεπτο κάθε μεσάνυχτα Δευτέρας καταλάμβανε μια νέα προηχογραφημένη ιστοριούλα, η οποία στη συνέχεια δημοσιευόταν στο γι’ αυτόν τον σκοπό δημιουργημένο νέο μπλογκ μας, www.simandiras.blogspot.com.

oι Λοστ Μπόντις ηχογράφησαν τον ‘Εφραίμ!
Μια σπάνια ραδιοφωνική στιγμή έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν οι ακροατές τής εκπομπής ‘διαμάντια, στον 95,8FM τής ΕΡΤ3: την εκδοχή των Λοστ Μπόντις στο διήγημα, ‘Εφραίμ’! Ο Θάνος Λοστ Μπόντι δΓιαβάζει/αφηγείται την ιστορία τού παπαΕφραίμη, με το σύνηθες παραστατικό, υποβλητικό ύφος του, ενώ από πίσω παίζουν ...ηλεκτρονικισμοί υπό τύπον πειραματικών ασκήσεων με ολίγη μελωδικότητα του έτερου Χαμένου Κορμιού, Αντώνη. Και έπεται συνέχεια, καθώς βρισκόμαστε σε ...διαπραγματεύσεις και με άλλους μουσικούς, για την ηχογράφηση (μετά μουσικής, ει δυνατόν) κι άλλων ιστοριών.

αποκλειστικότητες
Αποκλειστικότητες. Το ψωμοτύρι τής εκπομπής. Μες στον Ιούλιο, είχαμε μπόλικες από δαύτες: Η EλληνοΓαλλοΑμερικανίδα Jeannette Kantzalis των A Brokeheart Pro ηχογράφησε και μας έστειλε από την Καλιφόρνια ειδικούς χαιρετισμούς για τους ακροατές τού 95,8 υπό μορφήν ΙD, όπως λέμε. Το νέο -multimedia- άλμπουμ τού ζεύγους Alexander Ηacke - Danielle de Picciotto, ‘Ship of Fools’. To νέο, περιορισμένης κοπής, ‘BLack Angel - Live! των Death In June, σταλμένο και υπογεγραμμένο από τον ίδιο τον Douglas P., τον ιθύνοντα νου των DeathInJune. Σταλμένο από τον Steve Wynn, μέρες πριν από την επίσημη κυκλοφορία του, το πρώτο άλμπουμ τού νέου του σχήματος, των Baseball Project. Oι Σουηδοί the Movements μάς ταχυδρομούν το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους, ‘Grains of oats’. Oι Λοστ Μπόντις έχουν στείλει κι εμείς μεταδίδουμε ασμένως τον δικό τους νέο δίσκο, ‘Τhe End of Time’, ένα ενιαίο, λουποειδές και αδιαίρετο, τεμάχιο μουσικής, μακράς διαρκείας, 70 και άνω λεπτών τής ώρας! Συν το νέο Revolting Cocks (‘Sex-O Olympic-O’), που αναμένεται στην κατανάλωση στα τέλη τού Σεπτέμβρη!

συναυλιακή επικαιρότητα
Προσκλήσεις χαρίσαμε για τις συναυλίες των Tuxedo Moon στον Μύλο, και των Sunny Side of the Razor, Matisse, Raining Pleasure στους Λαζαριστές.

in-the-studio συνεντεύξεις
Σάννυ Χατζηαργύρη. Η πολυπράγμων Σάννυ βρέθηκε στο στούντιό μας. Η επικείμενη κυκλοφορία τού πρώτου δίσκου της (Sunny Side of the Razor) στάθηκε μια καλή αφορμή για μια ευρεία ον έαρ συζήτηση.

happy birthday, diamonds!
13 xρόνια από το πρώτο ξεμύτισμα της εκπομπής ‘διαμάντια’ στο Ραδιόφωνο της ΕλληνικήςΡαδιοφωνίαςΤηλεόρασηςΤρία συμπληρώθηκαν στις 2 Ιουλίου 2008. Παρά την (κατά τους προληπτικούς) γρουσουζιά τής επετείου, ο Ιούλιος μάς προέκυψε φουλαριστός από δράσεις. Εργασιομανία εναντίον δεισιδαιμονίας; Χμ, μπορείς να το δεις κι έτσι.


Γιάννης Γ. Σημαντήρας


στη φωτογραφία (του Ζαφείρη Πρωιόπουλου): η δημοφιλής ηθοποιός Σάννυ Χατζηαργύρη με τον Γιάννη Σημαντήρα, στη συνέντευξή τους στο στούντιο του 95,8FM τής ΕΡΤ3